Nieuws van INTERREG-project euregio-Xperience

Met haar INTERREG-project euregio-Xperience probeert de euregio rijn-maas-noord op dit moment de afstand tussen Duitse MBO-colleges in het grensgebied en Nederlandse bedrijven, vooral in het Venlose, te verkleinen. Dit geldt natuurlijk ook in de andere richting. Met een aantal activiteiten en maatregelen als taalcursussen en interculturele trainingen proberen we jongeren in het MBO te motiveren om meer dan ooit ‘over de grens’ te kijken. In het beste geval willen we de leerlingen ook aan een interessante stageplaats in het grensgebied helpen. Hierbij rekenen we op de medewerking van de in de regio gevestigde mkb’ers in Duitsland en in Nederland.

Concreet krijgen we geregeld de vraag van Duitse MBO-colleges of er mogelijkheden zijn om hun leerlingen stage in het Nederlandse grensgebied te laten lopen. Het gaat hierbij vooral om de Berufskollegs “Mönchengladbach Volksgartenstraße” en “Kaufmannsschule Krefeld”. Zeker bij laatstgenoemde is er veel vraag naar stages bij de leerlingen die er de opleiding “Correspondent Vreemde Taal” volgen. We zijn van mening dat dit voor een aantal bedrijven heel interessant kan zijn die veel met Duitsland corresponderen.

Let wel: Wat betreft stages zijn er verschillen tussen Duitsland en Nederland. Het begrip ‘stage’, zo blijkt in de praktijk, betekent in Nederland immers iets anders dan in Duitsland. Bij de oosterburen is het gebruikelijk om korter stage te lopen, in het geval van de correspondenten vreemde taal 8 tot 10 weken. In Duitsland betekent stage lopen vooral werkervaring opdoen en zich bewijzen in de praktijk. Indien u jongeren ‘van net over de grens’ een kans wil bieden, zult u er als bedrijf zéker van profiteren.

Bij gegeven belangstelling of gewoon indien u meer wilt weten over het project euregio-Xperience ben ik graag bereid om dit nader toe te lichten. Graag voor een korte reactie, wat de mogelijkheden binnen uw organisatie zijn, waarvoor dank bij voorbaat.

Meer info en contact via:
2015-07-15_Plakat Xperience NL
Infobroschüre Xperience

Scroll Up